מידע שימושי על ניתוח הסירוס לכלב, מדוע אנו ממליצים על סירוס ומהן השפעותיו במאמר המורחב.
מערכת הרבייה של הכלב מורכבת מאשכים, צינור זרע (אפידידימיס), בלוטת הערמונית (פרוסטטה), בה מיוצרים נוזלים המסייעים להפריה ואיבר המין. באשכים נוצר הזרע וההורמון הזכרי טסטוסטרון. בהשפעת ההורמון טסטוסטרון מבטא הכלב התנהגות זכרית אופיינית: סימון טריטוריה, חיפוש אחר נקבות ותוקפנות כלפי זכרים אחרים. כלב זכר לא מסורס נמצא בייחום תמידי, התנהגות שלעיתים מתבטאת באוננות על כריות או על בני הבית.
מדוע לסרס כלב?
הסיבות לסירוס הכלב בחלקן רפואיות ובחלקן עניין של נוחות החיים עם כלב זכר. בהשפעת הטסטוסטרון גדלה בלוטת הערמונית עם הזמן. לעיתים הבלוטה גדלה עד כדי לחץ על צינור השתן והפרעה במתן שתן, דלקות וזיהומים בבלוטה מוגדלת נפוצים ועשויים לגרום כאב וסבל רב לכלב. לאחר הסירוס קטנה ומתנוונת בלוטת הערמונית ושכיחות מחלות אילו יורדת. גם שכיחות של סרטן בבלוטת הערמונית יורדת עם הסירוס.
כלבים מסורסים רגועים יותר, שקטים יותר ונוטים פחות לברוח מהבית או החצר. הטיול עם כלב מסורס נעים יותר כיון שאינו תוקף כלבים זכרים אחרים ברחוב ואינו נעצר לסמן עצמים עם שתן בכל רגע. יתרון נוסף הוא הנחה משמעותית באגרת הכלבת של משרד החקלאות לכלב שעבר סירוס.
באיזה גיל כדאי לסרס את הכלב?
מומלץ לסרס את הכלב לפני גיל שנה. בגיל זה ההחלמה היא המהירה ביותר, בלוטת הערמונית אינה מפותחת והניוון שלה מהיר יותר והכלב עדיין לא סיגל לעצמו התנהגויות זכריות מרגיזות אשר ילוו אותו כל חייו. מחקרים הוכיחו כי כלבים אשר סורסו לאחר גיל שנתיים שמרו על התנהגות זכרית של תוקפנות וסימון טריטוריה כיוון שההתנהגות התקבעה אצלם והם ממשיכים לקיים אותה גם בהעדר הורמון זכרי בגופם.
מהו ניתוח סירוס?
ניתוח סירוס הוא הסרה כירורגית של שני האשכים. הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה. חתך קטן נעשה באזור שבין שק האשכים לאיבר המין ודרכו מוצאים האשכים החוצה. כלי הדם וצינור הזרע נקשרים בקשירה כפולה למניעת דימומים, כל הרקמות העוטפות של האשך מוחזרות לשק האשכים והחתך נתפר. במרפאות חברים הניתוח נעשה בחדר ניתוח בתנאים סטריליים לחלוטין. ההרדמה באמצעות מכונת הרדמה עם גז איזופלוראן בטוח ויעיל. משכך כאבים ניתן לפני הניתוח כדי למנוע היווצרותו של כאב, ובנוסף משכך כאבים ארוך טווח: רימדיל (Rimadyl), ניתן לאחר הניתוח כדי לאפשר התאוששות מהירה ונטולת כאבים. תפירת החתך באמצעות סיכות כירורגיות. הכלב נשאר להשגחה במרפאה עד להתאוששות מלאה ומשתחרר רק לאחר בדיקה יסודית של וטרינר כאשר חזר לחלוטין לחושיו. הסרת הסיכות נעשית לאחר 8-10 ימים.
אילו תופעות לוואי יש לניתוח?
לאחר ניתוח סירוס חלה ירידה בקצב חילוף החומרים (מטבוליזם) של הכלב, והנטייה להשמין עולה. כדי למנוע זאת יש להקפיד על פעילות גופנית עם הכלב ולהזין בכמות המתאימה של מזון איכותי. מעקב משקל מבוצע במרפאה עם כל ביקור ותיקונים בהזנה ובפעילות נעשים בהתאם.
אילו הכנות נדרשות לניתוח סירוס?
אין להאכיל את הכלב 12 שעות לפני הניתוח. חומרי ההרדמה מורידים את סף ההקאות של הכלב, ותגובת הקאה בזמן שהכלב מורדם עשויה להיות מסוכנת. כדי למנוע סכנת שאיפה של תוכן קיבה אנו משתמשים בצינור הנשמה (טובוס אנדוטרכיאלי) עם בלונית האוטם את קנה הנשימה ומאפשר זרימת חמצן ממכונת ההרדמה בלבד.
אילו בדיקות מבוצעות לפני הניתוח?
בדיקה גופנית – הווטרינר יבדוק את כל מערכות הגוף לוודא כי הכלב בריא לחלוטין ואין חשד למחלות אשר עלולות להוות סיכון בהרדמה ובניתוח.
ספירת דם – במרפאתנו מעבדת דם משוכללת המאפשרת ספירה כמותית ומבדלת של כלל התאים בנוזל הדם. על פי תוצאות הבדיקה ניתן לדעת האם הכלב סובל ממחלה זיהומית או כרונית והאם תפקוד הדם שלו מאפשר ניתוח. באזורים מסוימים בישראל נפוצה קדחת קרציות הפוגעת בכושר הקרישה של הדם, ויש לאבחן אותה לפני כניסה לניתוח.
בכלבים מעל גיל 7 אנו מבצעים בדיקת דם מלאה הכוללת ספירת דם ופנל ביוכימי הבוחן תפקודי כבד, כליה, סוכר ומלחים בדם.
הבדיקות חשובות למניעת סיכונים וסיבוכים במהלך הניתוח ואחריו.
האם צריך לתת לכלבה אנטיביוטיקה לאחר הסירוס?
אנו מקפידים על תנאים סטריליים לחלוטין בזמן הניתוח. לרוב אין כל צורך באנטיביוטיקה לאחר סירוס. במקרים של ניתוח ארוך במיוחד או חשש לזיהום שנגרם בזמן הניתוח יחליט הווטרינר על טיפול אנטיביוטי לאחר הסירוס. אילו מקרים נדירים מאוד במרפאתנו.