עיקור חתולה
חתולות מגיעות לבגרות מינית בגיל 7-10 חודשים. גיל הייחום הראשון תלוי במספר גורמים:
תזונה – חתולה במצב גופני טוב המקבלת תזונה טובה יותר מגיעה מוקדם יותר לבגרות מינית.
כמות שעות אור – חתולות החיות בבית חשופות לזמן אור ממושך יותר עקב התאורה המלאכותית בבתים. מחזור הייחום נקבע אצל חתולות על פי משך היום ותאורה מלאכותית עשויה לשבש את המנגנון הטבעי.
סימני הייחום אצל חתולה הם בעיקר התנהגותיים: חוסר שקט, יללות עמוקות בקול רם והגבהת האחוריים כאשר מלטפים את הגב. חתולות החיות בחצר יגרמו למשיכה של חתולים זכרים רבים.
באופן טבעי חתולה מתייחמת פעמיים בשנה החל מהייחום הראשון. הייחום נמשך כשלושה שבועות. הביוץ אצל חתולות מושרה על ידי כאב בואגינה. איבר המין של הזכר משונן וגורם לחתולה כאב עז המרה ביוץ. השריית ביוץ על ידי כאב קיימת בנקבות של כל משפחת החתוליים ביניהם האריות.
מהו ניתוח עיקור?
ניתוח עיקור מבוצע על ידי רופא וטרינר לצורך מניעת הריונות ותופעות הייחום בחתולות. הניתוח נעשה בהרדמה מלאה וכרוך בפתיחה של בטן החתולה והוצאה מלאה של מערכת המין: שחלות, חצוצרות ורחם. במהלך הניתוח נקשרים כלי הדם המספקים דם לשחלות, ולרחם. יש להקפיד על קשירה כפולה של כלי דם מרכזיים אילו בכדי למנוע דימומים במהלך הניתוח ואחריו.
מדוע כדאי לעקר חתולה?
לעיקור סיבות רבות. חלקן רפואיות וחלקן סביבתיות.
מבחינה רפואית מחקרים וטרינרים הוכיחו כי חתולות מעוקרות חיות זמן רב יותר חיים בריאים יותר מחתולות לא מעוקרות. ניתוח העיקור מבטל לחלוטין את הסיכון לדלקת רחם ומפחית מאוד את הסיכון לסרטן עטינים ששכיח בקרב חתולות שלא נותחו. הריונות תכופים עם מספר רב של גורים 3-5 גורים בכל המלטה הם ממסה פיזיולוגית קשה על גוף החתולה.
מבחינה סביבתית, החיים נוחים וקלים יותר עם חתולה מעוקרת. הייחום הקולני והארוך של החתולה מהווה מטרד רב לבעלים. אלפים רבים של גורים מתים מדי שנה ממחלות ורעב כיון שאינם מוצאים בתים. אין סיבה לאפשר המלטות של גורי חתולים מעורבים נוספים אשר יתמודדו על משפחה.
באיזה גיל מעקרים חתולה?
מומלץ ביותר לעקר את החתולה עוד לפני הייחום הראשון. עיקור מוקדם מונע היווצרות בלוטות חלב ומבטל כמעט לחלוטין את הסיכון לסרטן עטינים.לעיקור בגיל מוקדם אין השפעה שלילית על אופייה של החתולה או על התפתחותה. אין אמת בטענה כי מומלץ להניח לחתולה להמליט פעם אחת לפחות לצורך בגרותה הנפשית, או כדי שתחווה את חווית האמהות. אנו ממליצים על עיקור בגיל 6 חודשים, גיל בו החתולה יכולה לעמוד בניתוח ללא סיכונים.
אילו תופעות לוואי יש לניתוח עיקור?
תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא השמנת יתר. בעקבות ניתוח העיקור יורד קצב חילוף החומרים בגוף החתולה והנטייה להשמין עולה. יש להקפיד להזין חתולה מעוקרת במזון איכותי ובכמות המתאימה לגודלה ואורח חייה.
האם החתולה סובלת כאבים לאחר הניתוח?
ניתוח עיקור עשוי לגרום כאב לאחר הניתוח. כדי למנוע כאב זה אנו משתמשים בחומר מונע כאבים לפני הניתוח. מניעת כאב עוד לפני שנוצר מפחיתה עד מאוד את תחושת הכאב לאחר הניתוח. תרופה משככת כאבים ארוכת טווח, ניתנת בזריקה מיד עם תום הניתוח כדי למנוע כאבים נוספים במהלך היממה שלאחר הניתוח.
מרבית החתולות לא יראו סימני כאב 24 שעות לאחר העיקור.
האם צריך לתת לחתולה אנטיביוטיקה לאחר העיקור?
אנו מקפידים על תנאים סטריליים לחלוטין בזמן הניתוח. לרוב אין כל צורך באנטיביוטיקה לאחר עיקור. במקרים של ניתוח ארוך במיוחד או חשש לזיהום שנגרם בזמן הניתוח יחליט הווטרינר על טיפול אנטיביוטי לאחר העיקור. אילו מקרים נדירים מאוד במרפאתנו.
מה עם זריקות נגד ייחום?
זריקות נגד ייחום מורכבות מהורמונים סינטטיים ארוכי טווח, חומרים אילו הוכחו כמסוכנים מאוד לבריאות החתולות. אנו לא מזריקים חומרים אילו לחתולות שבטיפולנו וממליצים מאוד שלא להשתמש בהם.
אילו הכנות נדרשות לניתוח?
מומלץ למנוע מזון מהחתולה 12 שעות לפני ניתוח העיקור. חומרי ההרדמה הניתנים בזמן הניתוח מורידים את סף ההקאות במוח ומזון רב בקיבה עלול לעורר הקאה. תוכן קיבה שנפלט עלול להישאף לריאות ולגרום דלקת ריאות. כדי למנוע את הסכנה של שאיפת תוכן קיבה בזמן הניתוח אנו מבקשים להקפיד על צום לפני ההרדמה ומקפידים לנתח עם טובוס אנדוטרכיאלי (צינור אויר המוחדר לקנה הנשימה ואוטם באמצעות בלון את המרווח שבין הצינור לקנה, כך שרק חמצן ממכונת ההרדמה זורם לתוך הריאות).
הכנות נוספות לא נדרשות.
אילו בדיקות מבוצעות לפני הניתוח?
בדיקה גופנית – הווטרינר יבדוק את כל מערכות הגוף לוודא כי החתולה בריאה לחלוטין ואין חשד למחלות אשר עלולות להוות סיכון בהרדמה ובניתוח.
ספירת דם – במרפאה מעבדת דם משוכללת המאפשרת ספירה כמותית ומבדלת של כלל התאים בנוזל הדם. על פי תוצאות הבדיקה ניתן לדעת האם החתולה סובלת ממחלה זיהומית או כרונית והאם תפקוד הדם שלה מאפשר ניתוח.
בחתולות מעל גיל 5 אנו מבצעים בדיקת דם מלאה הכוללת ספירת דם ופנל ביוכימי הבוחן תפקודי כבד, כליה, סוכר ומלחים בדם.
הבדיקות חשובות למניעת סיכונים וסיבוכים במהלך הניתוח ואחריו.